023-7431281
AANGESLOTEN BIJ the travel club

Transavia kampt met aanhoudende vluchtannuleringen tot eind juni

Duizenden gedupeerde vakantiegangers door tekort aan inzetbare vliegtuigen

plane green

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia ondervindt aanhoudende problemen met het annuleren van vluchten. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan inzetbare vliegtuigen, als gevolg van uitgelopen onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. De situatie houdt naar verwachting aan tot eind juni.

Reisagenten zoeken naar alternatieven

Transavia heeft bekendgemaakt dat zij gedwongen zijn om vluchten te schrappen en het vluchtschema operationeel en commercieel aan te passen. Dit komt doordat groot onderhoud aan meerdere toestellen langer duurt dan gepland. Om de impact op reizigers te minimaliseren, worden reizen proactief geannuleerd.

De omvang van de problemen is aanzienlijk. Naar schatting lopen duizenden vakantiegangers vertraging op of moeten zij hun reisplannen wijzigen. Transavia weigert echter concrete aantallen te geven over het aantal geannuleerde vluchten of gedupeerde reizigers.

Voor reizigers met een pakketreis nemen de touroperators het voortouw om alternatieven te regelen.

Teleurstelling

Zij uiten wel hun teleurstelling over de situatie bij Transavia. Consumenten die losse vluchten hebben geboekt, hebben recht op een vervangende vlucht of restitutie volgens de Consumentenbond. Bijkomende kosten zoals gemiste hotelovernachtingen zijn echter voor eigen rekening.

Ondertussen lijkt Transavia met de annuleringen ook slecht verkochte vluchten samen te voegen. Kenners suggereren dat de luchtvaartmaatschappij zo van de nood een deugd probeert te maken. Ook vorig jaar, toen soortgelijke problemen speelden, werd deze aanpak al toegepast.

Krapte arbeidsmarkt

De aanhoudende vluchtproblemen benadrukken de krapte op de arbeidsmarkt voor technisch personeel bij luchtvaartmaatschappijen. Extra inhuur van freelance technici lost dit niet volledig op. De Vereniging van Nederlandse Luchtvaarttechnici waarschuwt al langer voor deze problematiek richting de politiek in Den Haag.

whatsapp icon