023-7431281
AANGESLOTEN BIJ the travel club

Juridische strijd: Luchtvaartmaatschappijen versus nieuwe transparantieregels

Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen dagen de USDOT uit over de verplichting tot het vooraf onthullen van kosten.

vliegtuig

Enkele grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse Ministerie van Transport (USDOT) vanwege een nieuwe regel die vereist dat zij vooraf alle kosten die verbonden zijn aan vliegtickets bekendmaken.

Deze regel, uitgevaardigd door het USDOT, is bedoeld om consumenten te beschermen tegen onverwachte of onnodige kosten door hen inzicht te geven in de volledige prijs van een vliegticket voordat zij dit aanschaffen. De luchtvaartmaatschappijen, vertegenwoordigd door de lobbygroep Airlines for America en waaronder American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, JetBlue Airways, Hawaiian Airlines en Alaska Airlines, stellen dat deze regel verwarrend is voor consumenten en buiten de bevoegdheid van het USDOT valt.

De USDOT beweert dat consumenten jaarlijks $543 miljoen te veel betalen aan kosten en dat deze nieuwe regel zal helpen deze kosten te verminderen door duidelijkheid te scheppen over de totale kosten van vliegreizen. Deze regel verbiedt ook de zogenaamde 'bait-and-switch' tactieken die sommige luchtvaartmaatschappijen gebruiken om de ware kosten van vliegtickets te verhullen. Daarnaast vereist de regel dat de kosten voor bagage of wijzigingen in de vlucht direct worden getoond op de online platforms van de luchtvaartmaatschappijen, zonder dat deze verborgen zijn achter hyperlinks.

De luchtvaartmaatschappijen, met uitzondering van Southwest Airlines die de voorstellen gedeeltelijk ondersteunt, zijn in beroep gegaan bij het Amerikaanse Hof van Beroep in Louisiana. Ze hebben niet geprotesteerd tegen een andere regel die automatische contante terugbetalingen vereist voor geannuleerde vluchten als passagiers besluiten geen alternatieve vlucht te nemen. President Joe Biden heeft zich uitgesproken voor de mandaten en stelt dat deze passagiers zullen beschermen tegen onverwachte kosten.

whatsapp icon