Schiphol

Geen vluchtvermindering op Schiphol: overwinning voor de luchtvaart

nov 14, 2023

Een zucht van opluchting als het nieuws binnenkomt dat Schiphol's vluchtschema voorlopig ongewijzigd blijft. In het bijzonder zouden vluchten naar de Verenigde Staten getroffen zijn, met JetBlue – een nieuwe speler – die al te horen had gekregen dat landen op Schiphol niet meer mogelijk was.

De luchtvaartindustrie reageerde furieus, maar minister Harbers hield voet bij stuk. Het doel was om de jaarlijkse vliegbewegingen te reduceren van 500.000 naar 460.000, ondanks de verbeteringen in milieu- en geluidsprestaties van vliegtuigen. Oorspronkelijk wilde het (demissionaire) kabinet zelfs terug naar 440.000 vluchten.

De impact van minder vluchten vanaf Schiphol zou de consument hard raken, met hogere kosten en de noodzaak uit te wijken naar alternatieve luchthavens zoals Brussel, Frankfurt en Düsseldorf. Dit zou leiden tot extra reis- en parkeerkosten. Het plan leek dan ook verre van ideaal, en zou niet resulteren in minder trans-Atlantische vluchten, maar slechts in een verschuiving van de vertreklocatie.

Een ingreep van de Amerikaanse overheid leidde ertoe dat de minister zijn plannen moest herzien. Als hij had doorgezet, zou dit leiden tot het schrappen van 3000 jaarlijkse KLM-vluchten naar Amerika, wat een grote klap zou zijn voor het bedrijf dat juist op intercontinentale vluchten het meest verdient.

Nu is de vraag wat de Hoge Raad, de EU en het nieuwe kabinet van deze situatie vinden. Ik hoop van harte dat dit plan definitief van tafel verdwijnt.

Verwant bericht